Operaforelæsninger

v/ cand. mag. Bj√łrn Steding-Jessen
Du er her:: forsiden » vi tilbyder » Operaforel√¶sninger blank blank

Operaforelæsninger

v/cand. mag. Bj√łrn Steding-Jessen.

Aktuelle oparaer 2018-2019

Her er muligheden for indføringer i spændende operamesterværker, som vil gøre dig i stand til at få væsentlig mere ud af dine operaoplevelser. Operaerne kan opleves i efteråret 2018 og foråret 2019 i hovedstadsområdet. Selvom man ikke skal overvære en opførelse af dem er de i sig selv et berigende bekendtskab.

Der vil være fokus på operaernes tilblivelse, opbygning, musikdramatiske virkemidler, tradition hhv. fornyelse, tonesprog, herunder brugen af operaorkestret og forholdet mellem teksten, sceneriet og musikken sådan som komponisterne og forfatterne oprindeligt havde tænkt sig det skulle være.

Sammen med en gennemgang af handlingen vil der være ledsagende musikeksempler fra de bedste indspilninger gengivet på et godt klasse A-anlæg og centrale motiver og temaer spillet på klaver.

Hold 32221
28/9-18 Figaros Bryllup - Mozart (Kgl. Teater sept. - okt.) Den forrykte dags geni og skandale. Mozarts musik beskriver og afslører her kærlighed og kvindelist, luner og lidelser, godhed og galskab, ironi og intriger, satire og jalousi. Men ikke meget bryllup! Værket er et godt eksempel på hvordan en veltilrettelagt opera kunne opføres selvom den er baseret på et skuespil der var stoppet af censuren af sociale og politiske grunde i tiden op mod den franske revolution. Og accepten af operaen er forankret i en ganske bestemt arie. Det er i øvrigt kvindernes intriger der lykkes til stor frustration for grev Almaviva og Figaro. Men den mest frustrerede var Mozart over skandalen ved uropførelsen.

Hold 32222
19/10-18 Aida Verdi (Metropolitan okt.) I næsten 150 år har værket haft status af at være den italienske festopera - med en tragisk slutning (!) - med en række berømte, flotte og usædvanlige optrin med lokal kolorit fra det antikke Ægypten. Men det der for alvor giver operaens dens format er forskellige vellykkede kombinationer med andre virkemidler som ligger på et andet psykologisk plan som f.eks. den umulige kærlighed, jalousi mellem ulige parter, diskussionen om lykkens sted: livet eller døden og ikke mindst de fine portrætter af hovedpersonerne. Dertil kommer elementer af fransk "Grand Opera", italiensk skønsang og en original orkestrering, som gør operaen meget publikumsvenlig. Verdi laver en sammenstilling af fortid, nutid og fremtid, som skaber en meget speciel oplevelse. Samtidshistorien omkring operaens tilblivelse var uhyre broget og det betød forsinkelser og revisioner, men endte med at være til værkets fordel.

Hold 32223
2/11-18 Carmen Bizet (Operabio, Metropolitan febr.) Carmen (Bizet) Det er en dramatiseret genfortælling af en autentisk historie fra 1820 fortalt af den dødsdømte Josè Lizzarrabengoa i fængslet i Sevilla i Sydspanien hvor han sidder for drabet på sigøjnerpigen Carmen. Der er tale om en 4-dobbelt tragedie om heftig besættelsesagtig kærlighed, jalousi, stolthed, fatalisme og mord beskrevet i stærke musikalske farver og fængende melodier. En fiasko ved uropførelsen, men i dag verdens næst hyppigst spillede opera.

Hold 32224
16/11-18 Pigen fra Vesten - Puccini (Metropolitan nov.) Det blev uden sammenligning Puccinis største uropførelsessucces. Og stedet var netop Metropolitan i New York hvor publikum efter sigende gik helt amok i begejstring. Derfor vil der være en helt særlig atmosfære ved denne transmission. Opskriften på succesen var enkel: scenerier fra det vilde vesten med kærlighed, jalousi, ulovligheder, sprut, poker - og stort orkester med gode melodier.

Hold 32225
30/11-18 La Traviata - Verdi (Malmø Opera dec. - febr. + Metropolitan dec.) Verdis hyppigst opførte opera er samtidig hans eneste rigtige samtidsdrama baseret på Alexander Dumas delvist autentiske drama Kameliadamen (1848).I operaen finder Alfredo og den ellers letlevende kurtisane Violetta hinanden i den store, ægte kærlighed, men de bliver adskilt af hans far af sociale og moralske grunde. Gennem sin overraskende fine etik får Violetta noget senere alligevel lov til at få sin Alfredo, men da er hun døende. Hun er Verdis fineste kvindelige operaportræt og bliver til sidst beskrevet som en heltinde. Musikken er lige medrivende i de stilfærdige, intime scener og i de storslåede masseoptrin, men operaen er ikke mindst berømt for sin slutscene bl.a. med den meget originale dødedans.

Hold 33221
4/1-19 Turandot Puccini (Det Kgl. Teater jan. - juni) Puccinis sidste, flotteste og mest ambitiøse værk kan med en vis ret siges at være en kinesisk opera, men "made in Italy". Teksten, etikken, dramaturgien, forløsningstanken og orkesterbesætningen tager dog udgangspunkt i tre tyske mestre: Schiller, Wagner og Strauss. Det er den store kærlighed der fremtvinger situationen om liv eller død med de tre berømte, indviklede spørgsmål som den frygtløse bejler skal svare rigtigt på for ikke at blive henrettet. De er kryptisk, elegant og flot formuleret af Schiller, og svarene er en del af den alvorsfulde oprigtighed som Puccini krævede og som netop præger Schillers bearbejdelse af Carlo Gozzis oprindelige eventyr-komedie.

Hold 33222
1/2-19 Den Flyvende Hollænder Wagner (Malmø Opera febr. - marts) Den hollandske fantomkaptajn kan kun hvert 7. år gå i land og der håbe på at blive forløst fra sin forbandelse ved at finde en kvinde som vil ofre sig totalt for ham: at give sin sjæl for at hollænderen kan få fred i sin. Ifølge Wagner er det et billede på ham selv og derfor skal det lykkes. Men det er meget tæt på at gå galt. Det er den lettest tilgængelige af hans "rigtige" operaer dvs. et værk som har hans markante karakteristika og som han ikke selv har taget afstand fra.

Hold 33223
1/3-19 Regimentets Datter Donizetti (Operabio, Metropolitan marts) Ved bl.a. at gøre grin med sin egen skønsang har Donizetti komponeret et selvironisk mesterstykke - med 9 høje c'er - til Napoleons genbegravelse! Derfor er der alvor bag den store kærlighed, den djærve militære jargon, som han selv kendte så godt, og den karske humor. Og aristokratiet bliver stødt på manchetterne, men det hele ender godt.

Hold 33224
15/3-19 Poppeas Kroning Monteverdi (Det Kgl. Teater 18/3 - 24/3) Det er den store operapionèrs sidste værk (1642) og uden en fastlagt orkestrering. Musikken kan derfor klinge meget forskelligt ved diverse opførelser og indspilninger af denne opera om den romerske kejser Nero, der tvinger filosoffen og statsmanden Seneca til at begå selvmord og forviser sin hidtidige kone Octavia (oprindelig lod han hende myrde) for at kunne blive gift med den smukke Poppea.

Hold 33225
29/3-19 Tosca Puccini (Det Kgl. Teater april - juni) Det er en af de stærkeste, mest inspirerede, effektfulde og bedst strukturerede operaer fra tiden lige inden forrige århundredeskifte. Men der er 7 vanskelige balancepunkter der skal fungere for at det bliver rigtig godt og det afhænger bl.a. af dirigenten. Og ingen af hovedpersonerne overlever! I feltet mellem idealisme, magtmisbrug, krig, kærlighed, svig og drab bliver f.eks. titelpersonen offer for sin egen jalousi. Handlingen foregår i Rom 14. juni år 1800 under historisk/politisk ekstreme forhold hvor et af Napoleonskrigenes berømte dobbeltslag - ved Marengo - får to steder direkte indflydelse på handlingen. Wagner spiller en stor rolle for strukturen i operaen i kraft af meningsbærende (lede)motiver og to spektakulære sammenstillinger af fortid, nutid og fremtid.

Hold 33226
12/4-19 Valkyrien Wagner (Metropolitan april) I 2. del af Nibelungens Ring krydser gude- og menneskeskæbner klinger i en kamp om magt og kærlighed for at skabe en ny og bedre verden. Manden (Siegmund) får sin identitet gennem kvinden (Sieglinde), og man får den frie kærlighed på tværs af samfundets normer som bl.a. er det der skal til for at skabe den store, uafhængige helt (Siegfried). Men det bringer ægteskabet som institution i fare. Det er i Nibelungens Ring som helhed, at man oplever, at hele den musikalske struktur er båret oppe af meningsbærende ledemotiver.

Fredage kl. 13.00 - 15.30
Pris pr. gang: kr. 125,- / PEA Rød.K: kr. 100,- / Medl. udenbys: kr. 100,- / Medl. Rød.K: kr. 80,-

PS: Man kan tilmelde sig til hele pakken, eller vælge ud.

AOF link